Het begin is er!

1 juli 2014 is voor mij de datum van het begin van mijn Zuid-Afrikaanse loopbaan. En, het begin is er! Ik heb al een redelijk groot netwerk, dat bestaat uit contacten in Nederland en in de omgeving van Kaapstad. En, daar komen al concrete projecten uit. Ik heb in ieder geval één offerteverzoek, uitzicht op een opdracht en enkele verzoeken tot medewerking aan project startups.

De basis voor mijn Zuid-Afrikaanse netwerk is gelegd in april 2013. Toen werden onze ideeën om naar Zuid-Afrika te verhuizen steeds concreter. Tijdens een verblijf van ruim twee weken heb ik mijn eerste contacten gelegd, aangereikt door Christoff, een vriend van mijn zwager en een civiel-ingenieur. Cnristoff stelde mij Tinus, eigenaar van een planologisch bureau in Kaapstad, en Hannes, zelfstandig projectmanager in Kaapstad, voor. Met beide had ik goede gesprekken.

Terug in Nederland ben ik gaan werken aan mijn netwerk voor werk in Zuid-Afrika. Ik ben lid geworden van SANEC, een netwerkorganisatie voor bedrijven uit Nederland en zuidelijk Afrika. Daar heb ik behoorlijk baat bij gehad. Ik ben in contact gekomen met Nederlandse ondernemers die al zaken doen in Zuid-Afrika.

In februari 2014 gaan we vier weken naar Stellenbosch. Dan begint mijn Kaapse netwerk vorm te krijgen. Hannes neemt me een dag mee naar township Khayelitsha, wat indruk maakt. Ik ontmoet Dawid Botha, wethouder van Stellenbosch, en Carinus, oud-profwielrenner. Beide ijveren in Stellenbosch voor een verbetering van de fietsvoorzieningen. Dawid wil in de zomer, als deel van zijn vakantie, wat voorbeelden in Nederland gaan bekijken. Ik help hem aan een contact in Amsterdam.

In maart zijn we weer thuis. Ik maak dan vooral reclame voor mijn ondernemingsplannen in Zuid-Afrika. Dat doet wonderen. Ik krijg van verschillende kanten de opmerking: “ Als je daar heen gaat, wil ik wel met je praten wat je daar voor ons kan doen.” Ik krijg weer nieuwe contacten, o.m. met Gerbren. Met hem bespreek ik het idee om Nederlandse bedrijven, die vestiging in Zuid-Afrika overwegen, te begeleiden door de eisen en regelgeving die daar aan hen worden opgelegd. We spreken af dit idee concreet te gaan uitwerken.

Ik kom ook Bas tegen, bij een bijeenkomst van SANEC. Ook hij en zijn vrouw hebben concrete plannen om in Zuid-Afrika te gaan wonen. Het klikt, want later belt Bas met het voorstel om met de vrouwen er bij nader kennis te maken en de ervaringen met de verhuisplannen uit te wisselen. Hoewel Bas en ik in verschillende sectoren werken, denken we wel dat we met onze achtergronden elkaar kunnen aanvullen in Zuid-Afrika.

In april weer in Zuid-Afrika. Het netwerk daar breidt zich gestaag uit. Nieuwe contacten, nieuwe mogelijkheden. Maar ook de al gelegde contacten onderhoud ik. Met Hannes bespreek ik de mogelijkheden om te gaan samenwerken. Hoewel ik veel ervaring heb in de Nederlandse ruimtelijke ordening, heb ik dat niet in Zuid-Afrika. Hannes kan me bijpraten over wat er rond Kaapstad speelt en waar je op moet letten. Omgekeerd kan ik hem tippen over Nederlandse initiatieven in Zuid-Afrika.

Terug in Nederland, in mei en juni, gaan we de verhuizing naar Zuid-Afrika voorbereiden. Maar, nu bekend is wat ik ga doen, blijft ook hier het netwerk voor Zuid-Afrika groeien. Ik krijg o.m. contact met een architectenbureau, dat al een tijdje probeert om een vestiging in Zuid-Afrika op te zetten. Zij zijn tot de conclusie gekomen dat een vertegenwoordiging daar een en ander makkelijker zou maken. Zij vragen zich af of ik die rol zou kunnen vervullen. Ik sta er in ieder geval voor open en stel voor, als ik eenmaal in de Kaap ben, om de mogelijkheden daarvoor verder te onderzoeken.

En nu ben ik er dus: in Zuid-Afrika, in Stellenbosch vlakbij Kaapstad. Zoals ik deze blog begon, het begin is er. Bovendien val ik met mijn neus in de boter door een groot evenement, georganiseerd door het Nederlands Consulaat in Kaapstad. Het is het Department of Design, waar verschillende presentaties worden gehouden in het kader van planologie, ontwerp en bouwen. In ieder geval een mooie gelegenheid om mijn netwerk weer verder uit te bouwen.